Ensorinstituut

Het begint hier! Inspireer, creëer & onderneem.

7° Specialiteitenrestaurant

Lessentabel

7° jaar SPECIALITEITENRESTAURANT
Tijdens dit specialisatiejaar krijg je de keuken- en restaurantpraktijk nog beter onder de knie, want je oefent  intensief op de bereiding van gastronomische specialiteiten.

We gaan voor:

  • Een vernieuwende gastronomie met het accent op nieuwe kooktechnieken en op gebruik van moderne apparatuur.
  • Eigen creativiteit ontwikkelen in combinatie met de aangeleerde basisvaardigheden
  • Stages in gastronomische restaurants en “klasse”-zaken
  • Aandacht voor nieuwe kooktechnieken, tendensen, streekgebonden dagverse seizoenproducten …
  • Specialisatie in vis en visbereidingen in nauwe samenwerking met de verschillende sectoren
  • Bereidingen uit de wereldkeuken
  • Aandacht voor foodpairing
  • Wijnen, bieren, warme dranken, … kiezen en correct serveren
  • Aandacht voor de theoretische ondersteuning van de beheersaspecten van de toekomstige job zoals kostprijsberekening, veiligheid, leverancierskeuze, autocontrole, hygiëne en efficiëntie.

Elke overstap van een zesde jaar secundair onderwijs naar een specialisatiejaar binnen hetzelfde studiegebied (hier: Voeding) is toegelaten. Het specialisatiejaar heeft als bijkomende bedoeling zich te kunnen vestigen of de leiding te kunnen nemen.

Om de praktijk zo dicht mogelijk bij de realiteit te brengen, runnen de leerlingen 1 dag per week hun klantenrestaurant “Hostellerie”.
Wekelijks wordt een gastronomische menu aangeboden.
Goed gekozen werkbezoeken en een ruim stagepakket in gastronomische klasserestaurants verbreden je praktijkkennis en is in vele gevallen de springplank naar een latere carrière als kok.

Via de stage maak je verder kennis met de praktische kanten van het beroep, zodat je helemaal klaar bent voor de arbeidsmarkt! Een stage via programma van Erasmus+ is gepland. Geselecteerde leerlingen maken dan kans op een stage van 3 weken in Portugal.

GETUIGSCHRIFT

Diploma Secundair Onderwijs BSO

Lessentabel

  3° Graad
Godsdienst/ N.C. Zedenleer 2
Project algemene vakken 6
Frans 2
Lichamelijke opvoeding 2
Specialiteitenrestaurant: theorie en praktijk aangeboden in geïntegreerde momenten 20
             Hotel 6
             Praktijk Hotel 6
             Stage Hotel 8
Totaal aantal uren 32